Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Τρία νέα έργα τέχνης στους Σταθμούς ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Τρία νέα έργα τέχνης στους Σταθμούς ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Διαδρομές Τέχνης στο Μετρό

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., για πρώτη φορά σε δημόσιο έργο, κατάφερε να εντάξει την τέχνη στην καθημερινότητα των πολιτών, χάρις στα 30 σύγχρονα έργα τέχνης καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν σήμερα τους Σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.
Το πρόγραμμα αισθητικής πλαισίωσης της Αττικό Μετρό συνεχίζεται με την τοποθέτηση νέων έργων, τόσο στους παλαιότερους όσο και μελλοντικά στους νέους Σταθμούς που κατασκευάζονται σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Στα πλαίσια του προγράμματος εικαστικής πλαισίωσης, η Αττικό Μετρό Α.Ε. αναδεικνύει τρία νέα έργα τέχνης στους Σταθμούς Χαλάνδρι (της Ρένας Παπασπύρου), Αγιο Δημήτριο (του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου) και Μοναστηράκι (της Λήδας Παπακωνσταντίνου).
Συγκεκριμένα, στον Σταθμό Χαλάνδρι, το έργο «Εικόνες στην Ύλη» της Ρένας Παπασπύρου καταλαμβάνει επιφάνεια 10,2 μ. πλάτους επί 2,7 μ. ύψους, γεμάτη οικείες και απρόσμενες εικόνες. Οι μωσαϊκές πλάκες του έργου δουλεύτηκαν το Φθινόπωρο του 2009 όπου η καλλιτέχνιδα ενσωμάτωσε και αγαπημένα σχεδιαστικά στοιχεία της περιόδου ‘90-‘94 (βλέπετε συνημμένη φωτογραφία).
Στον Σταθμό Αγιος Δημήτριος, ο καλλιτέχνης Κώστας Ηρακλής Γεωργίου δημιούργησε ένα έργο «εις ανάμνηση του Αλέξανδρου Παναγούλη» ως ελάχιστο φόρο τιμής αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του. Το έργο αυτό πλαισιώνει τον ανελκυστήρα που βρίσκεται στις αποβάθρες του σταθμού και αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια plexiglass τα οποία συνθέτουν τη προσωπογραφία του Αλ.Παναγούλη Στον Σταθμό Μοναστηράκι, το έργο «Χρόνος στα Χέρια μου» της καλλιτέχνιδας Λήδας Παπακωνσταντίνου αναπτύσσεται σχεδόν σε όλη την έκταση της οροφής του σταθμού καταλαμβάνοντας 134 τμ. Το έργο αποτελείται από 324 κομμάτια plexiglass, τα οποία συνθέτουν μια εντυπωσιακή παράσταση που είναι ορατή τόσο μέσα από τον σταθμό του Μετρό όσο και από τους εξωτερικούς χώρους.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG