- FRONTIER
- PRECINCT
- RESOLUTE
- WE-TRANSFORM
- My-TRAC
- RIDE2RAIL
- MetroHESS
- ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ
Περιγραφή του έργου:
Το χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» έργο FRONTIER (Μάιος 2021-Απρίλιος 2024) επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, με σκοπό την διασφάλιση υψηλών επιπέδων ανθεκτικότητας των μεταφορικών δικτύων σε συνθήκες μη προγραμματισμένων γεγονότων και κυκλοφοριακών διαταραχών στα δίκτυα. Tο έργο FRONTIER συγκέντρωσε 19 εταίρους από την Ευρώπη (Πανεπιστήμια, φορείς λειτουργίας μεταφορών, εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογιών) για να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει την μετάβαση σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των μεταφορικών δικτύων, μέσω της ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των φορέων σε έκτακτα συμβάντα. https://www.frontier-project.eu
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
H ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ήταν υπεύθυνη για τη δραστηριότητα του έργου που διερεύνησε τους πιθανούς παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν ή να παρεμποδίσουν τη μελλοντική εφαρμογή καινοτόμων λύσεων διαχείρισης της κυκλοφορίας στις ευρωπαϊκές πόλεις. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν οι απόψεις των αρμόδιων φορέων με χρήση της μεθοδολογίας των εστιασμένων ομάδων (focus groups), σε συνδυασμό με ερωτηματολόγια. Επιπλέον, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ συμμετείχε στην πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής του καινοτόμου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας του έργου FRONTIER στην Αθήνα. Η πιλοτική εφαρμογή της Αθήνας υλοποιήθηκε κατά μήκος του σημαντικού Διαδρόμου πολλαπλών μεταφορικών μέσων από/προς το Αεροδρόμιο Αθηνών προς/από τον Σταθμό Δ. Πλακεντίας, που αποτελεί τμήμα της σύνδεσης Μετρό του διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Λιμένα Πειραιά, σε συνεργασία με τις Αττικές Διαδρομές και τον ΟΑΣΑ. Η πλατφόρμα FRONTIER ελέγχθηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς για περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων (πχ. σε διακοπή λειτουργίας ενός σταθμού Μετρό ή σε συμβάν κατά μήκος της Αττικής Οδού) με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με τους φορείς λειτουργίας μεταφορικών συστημάτων στην περιοχή του συμβάντος για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να επιτευχθεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση των επιβατών.
Περιγραφή του έργου:
Το ευρωπαϊκό έργο PRECINCT (Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, Οκτώβριος 2021-Σεπτέμβριος 2023) συνέδεσε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς των κρίσιμων υποδομών μιας γεωγραφικής περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη μεθόδου διαχείρισης κυβερνοφυσικών επιθέσεων, η οποία διασφαλίζει μια προστατευόμενη περιοχή για τους πολίτες και τις κρίσιμες υποδομές. Το έργο παρείχε το πλαίσιο για συστηματική διαχείριση της ασφάλειας και ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών, την υποδομή για συλλογική διαχείριση πολλαπλών εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες εφαρμόστηκαν και αξιολογήθηκαν σε τέσσερα Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs) μεγάλης κλίμακας. https://www.precinct.info/
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συμμετείχε στο Ζωντανό Εργαστήριο υπ’ αριθμ. 3 (LL3) που επικεντρώθηκε στο οικοσύστημα των κρίσιμων υποδομών (CIs) της Αθήνας και στην ανθεκτικότητα του συστήματος των μεταφορών έναντι κυβερνοφυσικών συμβάντων. Το LL3 ανέπτυξε και δοκίμασε την πλατφόρμα PRECINCT όσον αφορά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των CIs (σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο κατά μήκος του διαδρόμου πολλαπλών μεταφορικών μέσων από/προς το αεροδρόμιο Αθηνών προς/από τον Σταθμό Δ. Πλακεντίας), σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων κυβερνο-φυσικής επίθεσης, που περιλαμβάνουν απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο δίκτυο, αλλά και black-out. Ο διάδρομος αυτός είναι μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Αττικής καθώς, μετά την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς το λιμάνι του Πειραιά, ο διάδρομος αυτός αποτελεί μέρος της σύνδεσης του Μετρό μεταξύ του Αεροδρομίου Αθηνών με το λιμάνι του Πειραιά που εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους κατοίκους και τους τουρίστες της Περιφέρειας Αττικής. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συνέβαλε με την παροχή δεδομένων που σχετίζονται με το Μετρό (π.χ. υποδομές, υπηρεσίες, επιβάτες, πρόγραμμα, κα) και τον προσδιορισμό απαιτήσεων συνδεσιμότητας ώστε να δημιουργηθεί το ψηφιακό δίδυμο της υπό εξέταση υποδομής Μετρό (digital twin) και συμμετείχε ενεργά στην μοντελοποίηση της ανθεκτικότητας του Μετρό, καθώς και στην επιτυχή δοκιμή της πλατφόρμας PRECINCT στα σενάρια έκτακτης ανάγκης που εξετάστηκαν.
Περιγραφή του έργου:
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών στα συστήματα μεταφορών, όπως το μετρό, θεωρείται επιτακτική για δύο βασικούς λόγους: τα συστήματα αυτά παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη σε κάθε κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα και αποτελούν σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς και, δεύτερον, τα ίδια τα δίκτυα που μεταφέρουν ανθρώπους, αγαθά και πληροφορίες είναι μέσα από τα οποία διαδίδονται κίνδυνοι. Το ευρωπαϊκό έργο RESOLUTE, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (2015-2018), αναθεώρησε τις έννοιες αξιολόγησης και διαχείρισης της ανθεκτικότητας στις μεταφορές και ανέπτυξε Ευρωπαϊκές Οδηγίες Διαχείρισης της Ανθεκτικότητας (ERMG), λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανθεκτικότητα δεν αναφέρεται στην απόδοση μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος αλλά κυρίως στις αλληλεπιδράσεις εντός και μεταξύ του συστήματος. https://www.resolute-eu.org/
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη Διαχείριση της Ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών και συμμετείχε στην πιλοτική δοκιμή και αξιολόγηση των εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο έργο, στην Αθήνα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), διεξήγαγε Έρευνα Δηλωμένης Προτίμησης Διαχείρισης Συμπεριφοράς Επιβατών Μετρό για σενάριο τοποθέτησης βόμβας και συνέβαλε στην επικύρωση του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων σε περίπτωση εκκένωσης του χώρου. Παράλληλα, με χρήση του Μεταφορικού Προτύπου ΕΜΜΕ-2, εξέτασε διάφορα σενάρια εναλλακτικής εξυπηρέτησης των επιβατών Μετρό με λεωφορεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης διακοπής της λειτουργίας Μετρό, βρίσκοντας την βέλτιστη λύση της εξυπηρέτησης των επιβατών.
Περιγραφή του έργου:
Το χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 ευρωπαϊκό έργο WE-TRANSFORM (Δεκέμβριος 2020-Μάρτιος 2024) διερεύνησε τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού στους εργαζόμενους στον τομέα των Μεταφορών. Το έργο συνδύασε την τεχνογνωσία σε όλες τις πτυχές των μεταφορών καθώς και τα διαθέσιμα αναλυτικά εργαλεία και εφάρμοσε μια συμμετοχική προσέγγιση με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής ατζέντας προσανατολισμένης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τις επιπτώσεις του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης στο εργατικό δυναμικό των Μεταφορών. Για να γίνει αυτό, το έργο δημιούργησε μια πλατφόρμα συνεργασίας για ενδιαφερόμενα μέρη με φιλική προς τον χρήστη, κοινοποιήσιμη γνώση σχετικά με τις επιπτώσεις του αυτοματισμού στην απασχόληση στον τομέα των Μεταφορών.
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ήταν ένας από τους 34 συνεργαζόμενους φορείς στο έργο (π.χ. Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC), δίκτυο POLIS, Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι (Italian Railways), HITACHI RAIL, Hellenic Train, MERCEDES-BENZ AG, Πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς κ.λπ.), και συμμετείχε σε συνεντεύξεις, θεματικά εργαστήρια και ομάδες εστιασμένης συζήτησης (focus groups), για τον εντοπισμό και την ανάλυση των επιπτώσεων του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης στο εργατικό δυναμικό του τομέα των Μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. πραγματοποίησε σχετική έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της και κατέγραψε τη γνώμη τους για τις επιπτώσεις του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης στην εργασία τους, ενώ συμμετείχε ενεργά στα εργαστήρια του έργου για την ανάπτυξη στρατηγικής και πολιτικών της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση των αναμενόμενων επιπτώσεων και για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες προηγμένες τεχνολογίες (https://wetransform-project.eu/ )
Περιγραφή του έργου:
Το χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 έργο My-TRAC (Συμφωνία Επιχορήγησης 777640, 2017-2020) ανέπτυξε μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που λειτουργεί ως συνοδός του χρήστη κατά τη μετακίνηση και μαθαίνει από το προφίλ και τις συνήθειες μετακίνησης του χρήστη, για να του προτείνει τις κατάλληλες εξατομικευμένες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων, στοχεύοντας στην απρόσκοπτη μετακίνηση. Η εφαρμογή My-TRAC προωθεί την άνευ προηγουμένου συμμετοχή των χρηστών πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μία μετακίνηση, μέσω μιας έξυπνης διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (human-machine interface) και πολυάριθμων λειτουργιών όπως πληθοπορισμός (crowdsourcing), ομαδικές προτάσεις, ανταλλαγή δεδομένων. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ευρεία γκάμα τεχνολογιών, όπως συναισθηματικός υπολογισμός, τεχνητή νοημοσύνη και προσομοίωση επιλογής χρήστη, που συγχωνεύουν την τεχνογνωσία από πολλούς τομείς. Τέλος, μέσω της πλατφόρμας My-TRAC για φορείς δημοσίων μεταφορών, που επίσης αναπτύχθηκε στο έργο, διευκολύνεται η σύνδεση και η ενσωμάτωση των υπηρεσιών διαφόρων φορέων μεταφορών σταθερής τροχιάς και άλλων παρόχων δημοσίων μεταφορών, βοηθώντας στην απρόσκοπτη μετακίνηση και την προσέγγιση MaaS (Mobility-as-a-Service). Πιλοτικές δοκιμές της εφαρμογής πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, την Ολλανδία και την Αθήνα (http://www.my-trac.eu/ )
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συντόνισε με επιτυχία την πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής My-TRAC για χρήστες και φορείς λειτουργίας δημοσίων μεταφορών στην Αθήνα. Επίσης, βοήθησε στην ανατροφοδότηση από όλες τις πιλοτικές δοκιμές της εφαρμογής, οργανώνοντας ομάδες εστίασης με χρήστες της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, αλλά και με φορείς παροχής υπηρεσιών δημοσίων Μεταφορών, με στόχο τον καθορισμό τρόπων βελτίωσης αφενός της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα αφετέρου της πλατφόρμας για τους φορείς λειτουργίας των δημοσίων μεταφορικών μέσων. Παράλληλα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ βοήθησε και στην εύρεση χρηστών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν το «περιβάλλον» και τη μορφή της εφαρμογής σε σχέση με την ευκολία χρήσης.
Περιγραφή του έργου:
Το χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» έργο RIDE2RAIL (Δεκέμβριος 2019 -Απρίλιος 2023) ανέπτυξε μία καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τα σχετικά εργαλεία για την προώθηση και την ενίσχυση της χρήσης του συνεπιβατισμού (carpooling) σε συνδυασμό με το Μετρό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το έργο ενσωμάτωσε δεδομένα από διάφορες πηγές: δημόσιες, ιδιωτικές και κοινωνικών δικτύων και υπάρχουσες πλατφόρμες Μεταφορών. Κατά τη χρήση της εφαρμογής, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέξουν μεταξύ πολλών τρόπων μετακίνησης με βάση τον χρόνο ταξιδιού, την άνεση, το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πιλοτικές δοκιμές της εφαρμογής πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις πόλεις της Ευρώπης: Πάδοβα, Αθήνα, Μπρνο και Ελσίνκι. https://ride2rail.eu/
Συμβολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συμμετείχε, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, στην πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής στην Αθήνα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προδιέγραψε και συντόνισε τη διεξαγωγή έρευνας δεδηλωμένης προτίμησης για τον συνδυασμό συνεπιβατισμού (carpooling) και Μετρό στην Αθήνα. Στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση της προθυμίας των επιβατών Μετρό να χρησιμοποιήσουν το συνεπιβατισμό ως μέσο πρόσβασης/αποχώρησης από το Μετρό. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στους σταθμούς Μετρό Δ.Πλακεντίας και Κορωπί, σε δείγμα περισσότερων των 400 επιβατών που χρησιμοποιούν κυρίως ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα ή λεωφορεία για να έρθουν στο Μετρό και χρησίμευσε και στην εύρεση περίπου 150 επιβατών Μετρό που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής
Περιγραφή του έργου:
Το ερευνητικό έργο MetroHESS (2018-2021) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας» και οι Ελληνικές δράσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Το έργο ανέπτυξε ένα Υβριδικό Σύστημα Αποθήκευσης της Ενέργειας από την αναγεννητική πέδηση των συρμών Μετρό σε υπερπυκνωτές και μπαταρίες, που χρησιμοποιεί την ενέργεια για να καλύψει βοηθητικά φορτία ηλεκτρομηχανικών συστημάτων όπως Συστήματα Φωτισμού, Κυλιόμενες Σκάλες, Ανελκυστήρες και άλλα βασικά φορτία. Μέχρι τώρα, αυτή η ποσότητα ενέργειας παραμένει αχρησιμοποίητη και απελευθερώνεται ως θερμότητα στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η εφαρμογή του Υβριδικού Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα στον τομέα των Μεταφορών. Οι Έλληνες εταίροι που συμμετείχαν στο έργο ήταν η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και το ΚΑΠΕ, ενώ οι Γερμανοί εταίροι ήταν το Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Αννόβερο (Leibniz Universität Hannover) και η εταιρεία Stercom Power Solutions GmbH. Επίσης, στην υλοποίηση του έργου συμμετείχε και η εταιρία λειτουργίας του μετρό, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε (ΣΤΑ.ΣΥ). https://metrohess-project.eu/
Συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο έργο:
Για τους σκοπούς του έργου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ενέργειας πέδησης σε συρμούς και κατανάλωσης ενέργειας σε υποσταθμούς, στους σταθμούς Σεπόλια και Περιστέρι και ο σχεδιασμός του συστήματος δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κατασκευή μικρής κλίμακας πρωτοτύπου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν σημαντική δυνατότητα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης της ενέργειας που χάνεται κατά την πέδηση των συρμών. Η αποδοτικότητα του συστήματος MetroHESS, εφόσον η εγκατάστασή του γίνει όπως σχεδιάστηκε, εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει 90% της κατανάλωσης ενέργειας των ηλεκτρικών συστημάτων των σταθμών με την επαναχρησιμοποιούμενη ενέργεια από την πέδηση των συρμών.
Περιγραφή του έργου:
Το έργο ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ (2018-2022) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Το έργο αναφέρεται στην αυτόματη παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας μηχανικών υποσυστημάτων και εξαρτημάτων τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού και ειδικότερα των αναρτήσεων, συστημάτων εγκάρσιας (πλευρικής) ευστάθειας, περιστρεφόμενων εξαρτημάτων, αλλά και σιδηροτροχιών και αμαξωμάτων των σιδηροδρομικών οχημάτων υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Η αυτόματη συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση αισθητηρίων (επιταχυνσιομέτρων, κλπ), υπολογιστών επί του συρμού (on-board) και προηγμένης ανάλυσης σημάτων στοχαστικής ταλάντωσης. Η αυτόματη συλλογή των στοιχείων/μετρήσεων έγινε σε εν λειτουργία συρμό της Σειράς ΙΙΙ από την ΣΤΑ.ΣΥ. Ο συρμός είχε εξοπλιστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό λήψης στοιχείων/μετρήσεων. Ο απώτερος σκοπός είναι η οργάνωση της προγνωστικής συντήρησης με βάση την κατάσταση ενός συστήματος (Condition Based Maintenance), που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τα εξής: (i) Αυτοδιάγνωση πρώιμων βλαβών, (ii) εκτίμηση της εναπομείνασας ωφέλιμης ζωής κρίσιμων εξαρτημάτων και, (iii) έγκαιρη ανίχνευση τυχόν μείωσης του περιθωρίου εγκάρσιας ευστάθειας των οχημάτων.
Συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στο έργο:
Το έργο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών (συντονιστής έργου). Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες του έργου και ειδικότερα στην οργάνωση της λήψης των δεδομένων/μετρήσεων, όσο και στη διερεύνηση της επιχειρηματικής περίπτωσης (business case) της αλλαγής του υφιστάμενου και πλέον κοστοβόρου μοντέλου Προληπτικής Συντήρησης (Preventive Maintenance) σε αυτό της Προγνωστικής Συντήρησης (Condition Based Maintenance). Στο πλαίσιο του έργου ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ, αποκτήθηκε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την καινοτόμα μέθοδο προγνωστικής συντήρησης συρμών, με τίτλο «Διαγνωστική μονάδα για αναρτήσεις, τροχούς και τροχιές σιδηροδρομικών οχημάτων με μέτρηση σημάτων ταλάντωσης από το εν λειτουργία όχημα» (Aριθμός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20220100321/1010518).