Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Δημιουργία Υπόγειου Χώρου Στάθμευσης ΙΧ στον Κεραμεικό

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, προχωράει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 η δημοπράτηση της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης ΙΧ στον ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ

Σημειώνουμε ότι το Μάρτιο του 1997 αποφασίσθηκε να σταματήσουν οριστικά οι κατασκευαστικές εργασίες στο Σταθμό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας και να μετατοπισθεί η θέση του νέου Σταθμού (ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ) κατά περίπου 300 μέτρα νοτιότερα προς την περιοχή Γκάζι.

Ύστερα από σχετική μελέτη της Αττικό Μετρό ΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει το ημιτελές κέλυφος του καταργηθέντα Σταθμού ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, δημιουργώντας στη θέση του υπόγειο 5όροφο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 285 οχημάτων, σε ένα από τα κομβικά σημεία της Πρωτεύουσας (Ιερά Οδός και Πειραιώς) και σε μικρή απόσταση από τον υπό κατασκευή Σταθμό ΒΟΤΑΝΙΚΟ επέκτασης  του Μετρό προς το Αιγάλεω.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός μεν θα αξιοποιηθεί το ημιτελές κέλυφος του καταργηθέντα Σταθμού, αφετέρου δε θα δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος στάθμευσης ΙΧ για μετεπιβίβαση στο Μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κατασκευή χώρου στάθμευσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, θα προχωρήσει στην ανάπλαση του επιφανειακού χώρου, έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ακόμα όαση πρασίνου στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2008.

Κεραμεικός

Προγραμματίζεται η κατασκευή του Χώρου Στάθμευσης «Κεραμεικός» σε μια απόσταση της τάξης των 300μ. από τον Σταθμό του Μετρό «Βοτανικός» σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου της Αθήνας, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Ιεράς Οδού με  είσοδο / έξοδο επί  της Ιεράς Οδού.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκε πρόσφατα σύμβαση που αφορά την παραχώρηση κατά χρήση και για ορισμένο χρόνο του εν λόγω δημοτικού ακίνητου για την κατασκευή έργου, που περιλαμβάνει υπόγειο 5όροφο Χώρο Στάθμευσης ΙΧ συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 270 θέσεων καθώς και την ανάπλαση επιφανειακού χώρου έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων με επιμέρους όρους και προϋποθέσεις που συνοπτικά περιλαμβάνουν:

  • την παραχώρηση του ακινήτου στην ΑΜ για περίοδο 30 ετών,

  • την κατασκευή του έργου με κεφάλαια της ΑΜ ή με τη διαδικασία της παραχώρησης δημοσίου έργου σε τρίτο,

  • την σε δύο φάσεις τμηματική αποκατάσταση και απόδοση του επιφανειακού χώρου του ακινήτου,

  • τη διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευσή του Χώρου Στάθμευσης από την ΑΜ ή από τρίτο,

  • την καταβολή στο Δήμο ετήσιας αποζημίωσης ίσης με ποσοστό 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τη λειτουργία του Χώρου Στάθμευσης

  • την απόδοση του Χώρου Στάθμευσης στο Δήμο μετά την παρέλευση της περιόδου παραχώρησης καθώς και

  • την υποχρέωση της ΑΜ να προχωρήσει στη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με το Δήμο.
Print Friendly, PDF & Email
WCAG